urbanism21

how should our town develop in the 21st century? cum sa se dezvolte orasul nostru in secolul 21? hogyan fejlodjen varosunk a 21. szazadban? wie soll sich unsere stadt im 21. jahrhundert entwickeln?

Monday, October 31, 2005

ro.: Sighisoara, dincolo de tacere

La Sighisoara se incearca stabilirea unui nou record mondial: anume elaborarea unui nou PUG si RLU - Plan Urbanistic General si Regulament Local de Urbanism in circa 4 luni de zile! Normal ar fi minim un an de lucru la o asemenea documentatie complexa. In afara de asta, pana acuma, populatia orasului n-a fost deloc informata de autoritati despre faptul ca in aceste luni ale anului 2005 se planifica si proiecteaza viitorul Sighisoarei si a sighisorenilor pentru urmatorii 10-20 de ani.

Toate semnele indica intentia autoritatilor si partilor interesate (angajati ai Primariei, investitori, firme de constructii, proprietari de terenuri) de a transforma in timp record interesele personale ale grupurilor de presiune (vezi sus) in lege. Acest stil de guvernare locala neo-feudala s-a instalat la Sighisoara cu forta dupa 1945/48 si persista pana azi. Acest neofeudalism care include si "mostenirea" postului de primar de la tata la fiu, nu a creat in orasul nostru candva burghez, altceva decat abuzuri, distrugeri, ruine, frustrari colective, saracie si, in definitiv, o emigratie continua a paturilor mijlocii (cetateanul "de rand", burghezia, societatea civila). Raman paturile de jos (fosti proletari, noii iobagi) dirijate si manipulate de catre o elita (noii boieri) socializata in timpul dictaturii si propulsata in posturi datorita acesteia din urma respectiv datorita Revolutiei avortate din decembrie 1989. Este o clasa legitimata in cel mai bun caz prin alegerile locale, unde cetateanului nu i s-a prezentat mai nimic de ales...

Pentru satisfacerea intereselor neo-boierimii se risca prin aplicarea unor masuri urbanistice primitive care imbina modele occidentale perimate cu prostul gust si mitocanismul balcanez compromiterea pe multe decenii a aspectului Sighisoarei, Perla Transilvaniei, patrimoniu UNESCO. Practicile actuale si cele propuse pe viitor: suburbanizare haotica, constructii superkitsch, supradimensionate, in parte ilegale, vile amplasate in arii verzi (extravilan?), ghetto-izare pe criterii sociale) etc... Urmarea: Sighisoara, orasul supercompact de acum 50-60 de ani, se "omletizeaza", pierzandu-si conturul exterior undeva prin lanurile idilice de cucuruz ale suburbiei semirurale.

In acest blog vom prezenta problemele si potentialele solutii urbanistice pentru Sighisoara/Schaessburg/Segesvar. Solutiile se bazeaza pe principiile si bunele practici ale urbanismului ecologic si durabil (vezi Agenda Locala21, Charta Aalborg, StadtumbauOst, Europeean Urbanism, New Urbanism (SUA) - urbanism care marca profund viitorul oraselor in lumea occidentala.
Problemele si solutiile prezentate aici nu se reduc nicidecat la Sighisoara! Din contra, le consideram a fi tipice, paradigmatice pentru orasele din Transilvania, Romania si Estul European. De aceea, un PUG si RLU pentru Sighisoara, demn de secolul 21 (elaborat de specialisti in domeniu, cu participarea efectiva a populatiei), ar crea un precedent in domeniul arhitecturii, urbanismului si pastrari patrimoniului in Romania si ar contribui la stoparea urbanismului practicat cu buldozarul, bascula si betoniera la noi in tara. Avem astazi marea sansa de a schimba macazul dezvoltarii urbane a orasului nostru. Dorim sa asiguram Sighisoarei un loc pe arca noului urbanism european. Orasul o merita - la fel ca si majoritatea sighisorenilor!

Timpul tacerii la Sighisoara a trecut.

2 Comments:

Anonymous aleX gota said...

Din pacate dupa cate am observat noul proiect PUG nu ia in considerare dezvoltarea Sighisoarei decat pe un singur considerent. Sighisoara = oras turistic. E insa vorba de turism "conventional". Doua noi "castele" se inalta rapid:
1. Cel de langa cinematograf este deja spre finalizare
2. In statia de autobuz de la Chip (Turmchen) se inalta alt kitsch

11:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ce bine ca mai sunt oameni care isi ridica vocea atunci cand trebuie ! Tema asta ar trebui tiparita pe fluturasi si imprastiata in toata Sighisoara (cel putin !) . Pacat ca Prinzul Charles e la New York si nu se ocupa un pic de fundatia care protejeaza Sighisoara ... :)Dar eu zic ca vina le apartine si Sighisorenilor insusi , pentru ca sunt mai intotdeauna orbi !!! la alegeri . Consecintele se simt doar mai tarziu , oameni buni ! Tarziu , poate mult prea tarziu ... Ultima propozitie din textul dumneavoastra ar trebui sa devina o lozinca pentru desteptarea sighisorenilor : " Timpul tacerii la Sighisoara a trecut! " .

3:32 AM  

Post a Comment

<< Home