urbanism21

how should our town develop in the 21st century? cum sa se dezvolte orasul nostru in secolul 21? hogyan fejlodjen varosunk a 21. szazadban? wie soll sich unsere stadt im 21. jahrhundert entwickeln?

Thursday, November 24, 2005

es.: Destruction of the Spanish coast?

Greenpeace asking Andalusian Government to demolish "Hotel Illegal" in Cabo de Gata Natural Parc.
La organización ecologista demanda a la Junta de Andalucía que cumpla su promesa de apoyo al Ministerio de Medio Ambiente e inicie de forma inmediata la demolición del hotel en la playa del Algarrobico, en Carboneras, dentro del Parque Natural de Cabo de Gata. Esta decisión conllevaría la demolición de más de medio hotel.
for more details, please click on the title!

en.: SOS-message on urban planning

Posted on www.planum.net
Urban Planning in Southeast Europe - an adventure
Do you want to know, as it is happening, the process of urban planning and the culture of construction in a town in Transylvania/Romania in 2005? Do you want to know all of the urban, economic, political, environmental, and social implications of this process? Sighisoara Durabila/Sustainable Sighisoara is inviting you to visit during the following weeks?actually or virtually?our beautiful town, a World Heritage site. We are also inviting you to participate in the planning process, with your ideas and your critiques of the new General Master Plan and the new set of local urban planning rules!
for details, please click on the title!

Monday, November 21, 2005

ro.: Sustainable Sighisoara News

21. 11. 2005
Four press articles critisizing architecture and urban planning in Sighisoara
4 articole de presa critica urbanismul, arhitectura si administratia la Sighisoara
-Luni, 21.11.05: In saptamanalul Punctul de Sighisoara un articol semnat de
::Cristian Teodorescu ("A fi sau a nu fi estetic?") informeaza din nou ca buticul construit in parcul Sauna nu are avizul comisiei de urbanism etc. si ar trebui defapt demolat. Mai aflam, ca proprietarul cladirii este un verisor al Primarului.
::Alexandru Gota se intreaba daca PUG inseamna "Plan Urbanistic General sau Plan Umoristic General?" (pag. B6), criticand printre altele faptul ca in preproiectul PUG sunt hasurate in gri mari suprafete in ariile verzi fara a se specifica ce sa insemne hasura respectiva. Se critica si faptul ca in preproiectul PUG nu este indicat intravilanul existent.
::Florin Mailat informeaza ca "Expertii contabili fug de Primarie ca dracul de tamaie." (pag. B1) In acest articol aflam ca Sighisoara nu mai are contabil sef. Fosta contabila, Manuela Maior este astazi director economic al sucursalei Bancii Carpatica la Sighisoara. Important de stiut in perspectiva unei potentiale anchetari a procedurii de achizitie PUG: "Contabilul sef poate bloca achizitiile Primariei, daca documentatia este imprecisa sau incompleta." Fara un contabil sef, cum se poate sti, daca achizitia publica PUG a fost sau nu corecta, bazata pe o documentatie corecta si detaliata?
::In articolul "Circul deratizarii se muta la DNA" aflam de la Florin Mailat ca o firma participanta la licitatia contractului pt. deratizarea Sighisoarei care se considera dezavantajata iar apoi a fost exclusa de la licitatie, intentioneaza sa contesteze licitatia la Departamentul National Anticoruptie pe considerentul ca Primaria S. nu ar fi elaborat un caiet de sarcini conform cu prevederile legale. [In consecinta, in problema PUG Sighisoara ar putea fi considerata si optiunea DNA??]

City Councillor critisizing the chief architect of Sighisoara
Consilier local critica Primarul si arhitectul sef al Sighisoarei
-Sambata, 19.11.05: Intr-o convorbire telefonica cu dl. Hans Hedrich, un consilier local si-a exprimat dezamagirea fata de prestatia Primarului si a arhitectului sef al Sighisoarei in cadrul emisiunii televizate pe postul local Teleson despre PUG-ul Sighisoara (joi, 17.11.05 - vezi jos) si a atras atentia asupra faptului ca dl. Primar si dl. arhitect sef se regasesc deseori in ipostaza de a incalca legea respectiv hotararile CL (vezi constructia neautorizata din parcul Sauna).


Architect's statement: "At least 1-2 years needed for General Master Plan for S."
"Un PUG pentru Sighisoara dureaza 1-2 ani", afirma un arhitect din Tg. Mures
- Vineri, 18.11.05: Ni s-a transmis din cercurile unor arhitecti din Tg. Mures ca la arhiva fostului Institut de Proiectari Teritoriale este o ?debandada totala?, astfel ar fi imposibil ca firma proiectant care elaboreaza PUG-ul Sighisoara sa fi putut obtine totate datele (actualizate) despre orasul nostru. Ni s-a confirmat astfel, ca elaborarea PUG-ului Sighisoara ar fi trebuit inceputa practic "de la zero" si ar trebui sa dureze cca. 1-2 ani - si asta cu o echipa formata din adevarati specialisti.

Charette workshop to be held on GMP in January?
Conferinta internationala pe tema PUG Sighisoara in ianuarie?
-Vineri, 18.11.05: Prin email ni s-a transmis intentia grupului international de arhitecti INTBAU (specialisti in arhitectura traditionala si patrimomiu) din care fac parte romani, englezi, norvegieni de a organiza un workshop pe tema PUG-ului Sighisoara in cursul lunii ianuarie 2006. In cadrul acestui workshop se doreste analizarea amanuntita a preproiectului PUG si schitarea de noi solutii urbanistice, unde este cazul. Pentru aceasta, este insa nevoie de mai mult timp pentru elaborarea PUGului.

Talkshow on GMP held on local TV
PUG Sighisoara se discuta in direct pe postul TV Teleson
-Joi, 17.11.05 intre orele 19-20.45 a avut loc o discutie televizata (in direct) la postul local Teleson despre Plaunul Urbanistic General. Discutia televizata pare a fi fost organizata in ultimul moment (iar participantul SD anuntat doar cu cateva ore inainte de emisiune), astfel ca foarte putini sighisoreni au putut afla de emisiune. Cu toate ca nu a fost invitat, a participat si Primarul Sighisoarei, probabil pt. a intari prezenta partii oficiale. Au participat consilierul local Adrian Gherca PNL, Primarul Ioan Dorin Danesan, Arhitectul sef al Sighisoarei Ion Velicu si Hans Hedrich de la SD. Discutia a fost civilizata si corecta, toate partile putand sa-si exprime punctele de vedere, multumita moderatiei reusite a redactoarei Anca Maria Coman. Dl. Gherca si chiar si dl. Velicu au apreciat propunerile SD bazate pe principiile urbanismului durabil, au considerat insa ca unele dntre ele ar fi greu de realizat. Totusi, s-a discutat mai degraba in paralel (unele divagari, afirmatii nefondate cu tenta electorala), ceea ce confirma existenta a doua concepte diametral opuse in dezvoltarea urbana a S.: cel oficial, de inspiratie ex-comunista, autoritar, clientelar si intransparent si un concept de dezvolatre urbanistica durabila pentru un oras istoric transilvan si european in secolul 21. La sfarsitul emisiunii HH a amintit de termenul mult prea scurt de predare a PUG-ului si si-a exprimat speranta ca acesta sa fie prelungit substantial. Cu toate divergentele existente, este imbucurator faptul CA se discuta public problema dezvoltarii urbane a Sighisoarei!

Ghosts hunting the official GMP proposals?
Fenomene paranormale la preproiectul PUG?
-Joi, 17.11.05: Arhitectul sef al Primariei a relatat un fenomen ciudat petrecut tocmai in Sala Mica a Primariei unde sint afisate plansele preproiectului PUG: Din tavanul salii s-a scurs apa care a deteriorat plansele desenate, arhitectul fiind nevoit sa foloseasca al doilea set de planse din dotare. Deasupra Salii Mici a Primariei se afla Sala Mare de la etajul 1, insa acolo nu au putut fi descoperite urme de apa.

German city councillors: GMP needs more time to make it a good one.
FDGR: Elaborarea PUG trebuie prelungita cel putin pana in martie 2006.
-Miercuri, 16.11.05 la sedinta Forumului Democrat al Germanilor (FDGR) tinuta in sala de conferinte a Casei cu Cerb s-a prezentat preproiectul PUG de catre dl. consilier local Harald Gitschner. In timpul discutiei de cca. 2 ore s-a conturat ideea ca preproiectul nu reflecta corect nici macar situatia actuala a orasului (cartierul Ulita Morii, zona Bancii-Hotel Dafora etc.) si ca unele propuneri nu-si au rostul (pietonalul din zona garii, extinderea intravilanului in zona Serches-Poligon(?) si astfel termenul de predare PUG ar trebui prelungit cel putin pana in luna martie 2006. Totusi, dl. Gitscher, fiind proprietarul unei mari fabrici din Orasul Nou, ar putea avea si interese personale in domeniul constructiilor in apropierea amplasamentului fabricii, vezi amplasamentul propus pt. o noua zona industriala in cartierul Baragan (Trebuie specificat, ca interesele de constructie justificate sunt legitime, insa trebuie analizat un eventual conflict de interese intre functia de intreprinzator si functionar pubic.) SD isi pune asadar speranta in initiativa consilierilor FDG Gitschner, Gorczyka, Huegel la urmatoarea sedinta CL pe 24. 11. 05. pentru prelungirea substantiala a termenului de predare a PUG-ului.

Sustainable S. NGO starting information campaign on "fake" urban planning in S.
SD informeaza institutii de stat si specialisti din tara si strainatate despre PUG

-Marti, 12.11.05. SD an inceput diseminarea a informatiilor despre problemele cu care ne confruntam la nivel local catre institutii de stat din Romania (consilii judetene, prefectura, ministere), catre arhitecti din tara si strainatate in intentia de a implica cat mai multe foruri in elaborarea PUG-ului.

Former chief architect of S. appreciating involvement of SD in urban planning
Fostul arhitect sef al Sighisoarei apreciaza campania de informare SD
-Marti, 12.11.05, orele 18-20: La sedinta regulara SD a participat si fostul arhitect sef al Sighisoarei, Alexandru Nits, care a apreciat initiativa SD in urbanism respectiv principiile urbanismului durabil pe care se bazeaza asociatia nostra si a cerut sa diseminam cat mai multe din aceste materiale informative si chestionare.

One more monument "destroyed" because of neglect during renewal
"Scoala Veche" MIU: Inca un monument istoric desfigurat
-Luni, 11.11.05: La cladirea monument istoric "Scoala Veche MIU", recent renovata (partial din bani PHARE) au fost puse geamuri de plastic cu sticla termopan cu toate ca cele istorice, din lemn, erau in stare relativ buna. Problema fundamentala este insa, ca forma noilor geamuri este absolut oribila, nu respecta aspectul anterior al geamurilor si compromite intreaga cladire a scolii, foarte reprezentativa dealtfel (stil eclectic/neoclasicist). In afara de asta, se pare ca nu vor fi inlocuite toate geamurile vechi, astfel ca avem o cladire partial desfigurata, partial cu aspectul istoric nedeteriorat. Este deadreptul scandalos ca se permite, parca intentionat, desfigurarea cladirilor monument istoric din oras (vezi si unele case particulare din Orasul de Jos renovate in stil kitsch). La o alta scoala monument istoric (Liceul Eliade), la fel, s-au pus geamuri termopan, insa acestea respecta macar vechea forma. In ambele cazuri, autorizatia de constructie a fost eliberata de catre aceeasi institutie (Primarie, birou de urbanism)! La Liceul Eliade, in schimb s-a permis instalarea unei porti de intrare de plastic, alba, tip termopan - lucru interzis la un monument istoric. La fel s-a procedat si la cladirea monument istoric Scoala Miron Neagu (Sc. gen. nr. 3) astfel ca in acest an s-au desfigurat nu mai putin de 3 cladiri reprezentative din Orasul de Jos, in zona protejata/UNESCO.

Last weeks news - Stiri din saptamanile trecute
Public or half-public exhibition of GMP?

01-24 noiembrie: Expunerea "semipublica" a preproiectului PUG
Expunere publica a preproeictului PUG poate fi numita in cel mai bun caz una "semipublica": 1) Sala Mica a Primariei este in general incuiata, portarii (paznicii) Primariei nu prea sunt informati despre expunerea publica, afirma ca nu stiu unde este cheia de la sala (cu toate ca este pe panoul unde dansii au acces), 2) angajati ai Primariei pun intrebari nepotrivite vizitatorilor (Cine sinteti?, Dece fotografiati plansele? etc.) si ii pun in situatia de a-si justifica prezenta la expunerea publica. 3) Nu sunt expuse cele 8 studii de fundamentare pentru PUG, dintre care unele au o "lungime" cuprinsa intre 0,75 pagini (protectia mediului) si 3 pagini (economie). Lipseste un studiu al potentialului turistic. 4) Termenul de expunere a fost redus de la 30 de zile la 24 de zile. 5) In acelasi timp, arhitectul sef a afirmat vineri, 12.11. la radio Mix FM ca s-ar prelungi termenul pana la inceputul lui decembrie, fara a urma o confirmare oficiala a prelungirii expunerii publice. 6) Lucratori ai Primariei au afirmat la 15.11. ca arhitectul sef ar fi plecat in concediu pentru 10 zile, insa la discutia televizata pe 17.11., totusi, a aparut. 7) Vizitatorii expunerii publice nu primesc nici un fel de informatii pe intelesul tuturor (verbale sau cel putin un rezumt scris) 8) Chestionarul expus la Primarie despre PUG poate fi considerat superficial si tendentios pt. ca cele 12 intrebari sunt formulate astfel ca sa confirme propunerile oficiale, fara a oferi propuneri sau solutii alternative. Nu se ofera informatii sau explicatii aditionale, pe baza carora vizitatorii expunerii publice sa faca propuneri proprii. 8) Arhitectul sef afirma pe de o parte ca vin foarte putini vizitatori la expunerea publica (nu e de mirare), pe de alta parte ar fi primit deja 100 de chestionare completate de catre cetateni. N-o fi oare asta o actiune de "aclamare" a propunerilor oficiale, comandata in randul angajatilor Primariei etc.?

Adresa SD catre Consiliul Local Sighisoara, ignorata

City Council ignoring SD's adress for later GMP deadline
-SD a contactat incepand cu luna septembrie mai multi arhitecti si urbanisti care au afirmat la unison ca 4-5 luni pt. elaborarea unui PUG este mult prea putin? SD a organizat deasemenea mai multe (3) mese rotunde pe tema PUG-ului si a cerut in 19. 10. 2005 printr-o adresa catre Consiliul Local votarea prelungirii termenului de predare PUG in cadrul sedintei CL din 27. 10. Adresa noastra nu a fost insa inclusa pe ordinea de zi. Speram sa se intample in cadrul sedintei CL din 24. noiembrie. Despre implicarea SD in planificarea urbana, au aparut numeroase articole in presa locala (cca. 10), lucru pentru care multumim ziarelor Punctul si JSR. La fel, subiectul PUG se discuta intretimp si la radio (radioson, Mix FM) si la televizor (Teleson), si pe internet (
www.sighisoara.com/forum).

Documente si materiale urbanism ale SD

Summary of SD's release of urban planning materials during last months
-SD a produs intre iulie si noiembrie 2005 nenumarate documente si materiale informative despre urbanismul la Sighisoara: eseuri, schite, proiecte, chestionare, adrese, procese verbale ale meselor rotunde si a discutiilor purtate cu urbanisti si functionari ai Ministerului Constructiilor. Dintre documentele cele mai importante dorim sa amintim urmatoarele: Studiul Sighisoara21 (25 pagini text+foto) despre sansele si riscurile urbansimului la inceputul secolului 21 la Sighisoara, Sighisoara pe care ne-o dorim (cca. 8 pagini text, foto, chestionar cu cca. 80 de propuneri SD), 60 de propuneri pentru Sighisoara (4 pagini text, foto, chestionar cu propunerile preproiectului PUG si 30 de propuneri SD), Principiile urbanismului durabil (2 pagini), The Beauty and the Beast (3 documente foto cu scurte texte explicative in engleza despre problemele de arhitectura si urbanism din oras), eseul Krisen, Chancen und Ressourcen (Crize, Sanse si Resurse urbanistice ale Sighisoarei in secolul 21 - 15 pag., lb.germana), Die Zeit ist reif (A sosit timpul). Toate documentele pot fi procurate in format electronic sau imprimat la asociatie!

Join the discussion on urban planning in Sighisoara!
Participati la discutia PUG-ului pe internet!
-SD a initiat la inceputul lunii noiembrie un forum de discutie pe www.sighisoara.com/forum (Sighisoara pe care ne-o dorim)